Ο ρυθμός εκτέλεσης μιας άσκησης παίζει καθοριστικό ρόλο και στην αποτελεσματικότητά της.
Έχουμε συνδυάσει το «αργό» με κάτι αρνητικό, χαρακτηριστικό που δε θα θέλαμε να έχουμε.
Δεν ξέρουμε, όμως, ότι όταν γίνεται συνειδητά είναι επιλογή.
Όσον αφορά το fitness θέλουμε αυτή την επιλογή. Το «αργό» να είναι η προτεραιτότητά μας, καθώς τα θετικά είναι πολλά.
Μέσα από τη δυσκολία που επιφέρει η αργή εκτέλεση της άσκησης, έχουμε και πιο γρήγορες προσαρμογές. Το να εκτελείς αργά μια άσκηση, θα σε βοηθήσει να την «νιώσεις» καλύτερα και να δυναμώσεις πιο γρήγορα το συγκεκριμένο σημείο. Αυτό στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει να έχεις αποτελέσματα. Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν κ οι περιπτώσεις αυτών που περνάνε απλά την ώρα τους κάνοντας προπόνηση χωρίς προγραμματισμό.
Επίσης, όταν κάνεις αργές επαναλήψεις, έχεις και καλύτερο έλεγχο της κίνησης. Το γρήγορο, συνήθως, ειδικά για έναν αρχάριο, είναι ανεξέλεγκτο. Αυτό σημαίνει, ίσως, κακή εκτέλεση της άσκησης με πιθανούς τραυματισμούς στο μέλλον.
Επιλέγοντας το «αργά» ελέγχεις την θέση του σώματός σου καθώς και την σωστή εκτέλεση της άσκησης. Εξασφαλίζεις με αυτόν τον τρόπο ασφάλεια στην κίνηση και στο σώμα σου.
Και όπως το «αργό» δεν έχει μόνο αρνητική πλευρά, έτσι και το «γρήγορο» έχει και τα θετικά του.
Ένας έμπειρος ασκούμενος του fitness, καθώς και ένας αθλητής, φυσικά και θα καλύπτει μεγάλο μέρος της προπόνησής του με γρήγορες επαναλήψεις. Οι συγκεκριμένοι οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει τέλεια τεχνική στις ασκήσεις για να παράγουν μέγιστο έργο αλλά και να έχουν τις ιδανικές προσαρμογές ανάλογα με τους στόχους τους.
Επομένως, αργές και γρήγορες έχουν υπέρ και κατά αλλά πάντα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εντάξεις τον εαυτό σου σε μια κατηγορία (αρχάριος ή προχωρημένος), σε ένα στόχο (fitness ή πρωταθλητισμός) και να δεις τα ενδιαφέροντα σου (να περνάς την ώρα σου ή να ´χεις αποτέλεσμα).
Όταν αποφασίσεις, ρώτα τους ειδικούς και θα σε κατευθύνουν ανάλογα.