Αρχείο Portfolio - Ελευθερία Ζαπαντιώτη

orthosomia.jpg

2 Ιουνίου, 20200

Ακούγοντας τον όρο Ορθοσωμία, οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την όρθια θέση του σώματος. Θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ορθοσωμία σημαίνει να μπορώ να έχω ορθή στάση σώματος σε οποιαδήποτε θέση βρίσκομαι.

Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας οδηγεί στο να έχουμε ένταση. Δεν ελέγχουμε πλήρως τη θέση του σώματος μας.

Σκύβουμε, καμπουριάζοντας, όταν θέλουμε να πάρουμε κάτι από κάτω. Καθισμένοι στο γραφείο, κοιτώντας τον υπολογιστή, γέρνουμε μπροστά. Κοιτάμε το κινητό και προβάλουμε το κεφάλι μπροστά και κάτω για να κοιτάξουμε την οθόνη του. Οδηγούμε και έχουμε ένταση στους ώμους.

Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι δεδομένο ότι πρέπει να πονάμε μετά από τα 30. Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να μας «πιάσει» κ εμάς η μέση μας.  Δε θα μας φαινόταν παράξενο αν ο γιατρός μας μιλήσει για επέμβαση στα γόνατα. Ίσως αν μας έλεγε ότι έχουμε αυχενικό, να μας φαινόταν νορμάλ.

Δυστυχώς, δεν είναι.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με τη θέση του σώματος μας. Να μάθουμε να στεκόμαστε όρθιοι σε ουδέτερη θέση και να μπορούμε αυτή τη θέση να την προσαρμόζουμε σε ό,τι και αν κάνουμε.

Δεν είναι εύκολο και χρειάζεται χρόνο.

Εξαρτάται από το πόσο συχνά δίνουμε τα σωστά ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας. Όμως, για σκεφτείτε, δεν αξίζει να αισθανόμαστε όμορφα, χωρίς πόνους; Χρειάζεται, όταν μεγαλώνουμε, να πονάμε κιόλας; Η απάντηση είναι όχι.

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε καλά με το σώμα μας, να είμαστε υγιείς, άρα και πιο νέοι.

Κι όσον αφορά την εξωτερική εικόνα; Σκεφτείτε τον κορμό σας να μακραίνει. Δε φαίνεστε πιο όμορφοι; Έξω το στήθος, πίσω και κάτω οι ώμοι, αυτή είναι η όμορφη εικόνα ενός υγιούς σώματος.

Για μένα Ορθοσωμία είναι, όταν το σώμα είναι στην πιο όμορφη εξωτερική του εικόνα, χωρίς να πονά.

Θα κλείσω με κάτι που μου αρέσει να χρησιμοποιώ συχνά και στους ασκούμενούς μου: Ο εγκέφαλος είναι τσιγκούνης. Δεν θέλει το σώμα να καταναλώνει ενέργεια. Αφήνει το σώμα σε όποια θέση τον βολεύει,  χωρίς να «σκέφτεται» αν αυτή η θέση είναι και η επιβαρυντική.

Δοκιμάστε την ορθοσωμική σήμερα!


Best-Neck-Strengthening.jpg

2 Ιουνίου, 20200

Η ένταση στην περιοχή του αυχένα καθώς και στο πάνω μέρος της πλάτης, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ίσως γιατί κάνουμε καθιστική δουλειά ή ασχολούμαστε ώρες με τις δουλειές στο σπίτι. Ίσως και λόγω όλων των εργασιών που κάνουμε καθημερινά από όρθια θέση, οι μύες του αυχένα και της πλάτης είναι συνεχώς σε ένταση.

Εχουμε στρες και ανεβάζουμε τους ώμους. Είμαστε στον υπολογιστή και κρεμάμε το κεφάλι εμπρός. Είμαστε με το κινητό στα χέρια και προβάλλουμε το κεφάλι μπροστά για να δούμε. Καθόμαστε στην καρέκλα και φέρνουμε τον κορμό μας μπροστά. Περιμένουμε όρθιοι στην ουρά και η θέση που παίρνουμε είναι αυτή που μας βολεύει.

Αυτά και άλλα πολλά μας οδηγούν να υιοθετούμε επιβαρρυντικές για το σώμα μας θέσεις.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό που μας βολεύει συνήθως είναι και το τραυματικό, αυτό που θα μας βγάλει κάποια στιγμή ενόχληση στο συγκεκριμένο σημείο.

Η personal trainer, Ελευθερία Ζαπαντιώτη*, μάς προτείνει μερικές από τις διατάσεις που είναι αναγκαίες πλέον για την πλάτη και τον αυχένα.

Ενσωματώνοντάς τες μέσα στη μέρα σας για 5-10 λεπτά θα καταφέρετε να αποβάλλετε μεγάλη ένταση, να ξεκουράσετε τους μύες σας και να αισθανθείτε πιο ελαφρείς στην καθημερινότητά σας.

Κρατήστε 20-30 δευτερόλεπτα στην κάθε μία από αυτές και προσέχετε την θέση του σώματός σας.

Ξεκινήστε τοποθετώντας τα χέρια σας πάνω στο κεφάλι σας και γέρνοντας τα προς τα εμπρός και συνεχίστε με τις υπόλοιπες διαγώνια και πλάι.

Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά

Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά


walk2-1280x696.jpg

2 Ιουνίου, 20200

Κάψε λίπος και τόνωσε το σώμα σου… περπατώντας. Ναι, γίνεται!

Πλάνο 5 ημερών για να κάνεις το περπάτημα άσκηση!

«Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ ξανά με το περπάτημα ως τρόπο άσκησης, προσπάθησε να το εντάξεις σιγά σιγά στην καθημερινότητά σου ξεκινώντας με αυτό το πρόγραμμα. Τη μία μέρα θα αυξομειώνεις την ένταση ενώ την επόμενη θα διατηρείς σταθερή ταχύτητα, πετυχαίνοντας έτσι βελτίωση της καρδιαναπνευστικής λειτουργίας, καθώς και μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων. Η προπόνηση αυτή θα σε βοηθήσει, επίσης, να έχεις καλύτερη αντοχή σε κάθε συνεχόμενο περπάτημα χαμηλής και μεσαίας έντασης. Αν δεις ότι η διάρκεια ή η ένταση της άσκησης δεν είναι αρκετή για σένα, μπορείς να αυξήσεις είτε τον αριθμό των κομματιών στην προπόνηση αυξομείωσης της έντασης είτε τη διάρκεια στη συνεχόμενη μέθοδο. Απόλαυσέ το!»

Δευτέρα

  • Προθέρμανση: Αργό περπάτημα για 5′
  • Προπόνηση με αυξομείωση έντασης Χ 8 φορές: 30″ πιο γρήγορο περπάτημα + 30″ αργό
  • Διάλειμμα: 2-3′
  • Επανάληψη training: 30” + 30” X 8
  • Αποθεραπεία: 5′ αργό περπάτημα

Τρίτη

  • Σταθερής έντασης προπόνηση: 15-20′ μεσαίας έντασης περπάτημα

Τετάρτη

  • Προθέρμανση: 5′ αργά
  • Προπόνηση με αυξομείωση έντασης Χ 2 φορές: 1′ γρήγορο περπάτημα + 1,5′ + 2′ γρήγορα + 1,5′ + 3′ γρήγορα
  • Διάλειμμα: 2-3′
  • Αποθεραπεία: 5′ αργά

Πέμπτη

  • 25-30′ συνεχόμενο αργό περπάτημα

Παρασκευή

  • 15-20′ μεσαίας έντασης συνεχόμενο περπάτημα