Τι είναι Ορθοσωμία;

Τι είναι Ορθοσωμία;

Title:

Description:

Τι είναι Ορθοσωμία;

Ακούγοντας τον όρο Ορθοσωμία, οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την όρθια θέση του σώματος. Θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ορθοσωμία σημαίνει να μπορώ να έχω ορθή στάση σώματος σε οποιαδήποτε θέση βρίσκομαι.

Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας οδηγεί στο να έχουμε ένταση. Δεν ελέγχουμε πλήρως τη θέση του σώματος μας.

Σκύβουμε, καμπουριάζοντας, όταν θέλουμε να πάρουμε κάτι από κάτω. Καθισμένοι στο γραφείο, κοιτώντας τον υπολογιστή, γέρνουμε μπροστά. Κοιτάμε το κινητό και προβάλουμε το κεφάλι μπροστά και κάτω για να κοιτάξουμε την οθόνη του. Οδηγούμε και έχουμε ένταση στους ώμους.

Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι δεδομένο ότι πρέπει να πονάμε μετά από τα 30. Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να μας «πιάσει» κ εμάς η μέση μας.  Δε θα μας φαινόταν παράξενο αν ο γιατρός μας μιλήσει για επέμβαση στα γόνατα. Ίσως αν μας έλεγε ότι έχουμε αυχενικό, να μας φαινόταν νορμάλ.

Δυστυχώς, δεν είναι.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με τη θέση του σώματος μας. Να μάθουμε να στεκόμαστε όρθιοι σε ουδέτερη θέση και να μπορούμε αυτή τη θέση να την προσαρμόζουμε σε ό,τι και αν κάνουμε.

Δεν είναι εύκολο και χρειάζεται χρόνο.

Εξαρτάται από το πόσο συχνά δίνουμε τα σωστά ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας. Όμως, για σκεφτείτε, δεν αξίζει να αισθανόμαστε όμορφα, χωρίς πόνους; Χρειάζεται, όταν μεγαλώνουμε, να πονάμε κιόλας; Η απάντηση είναι όχι.

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε καλά με το σώμα μας, να είμαστε υγιείς, άρα και πιο νέοι.

Κι όσον αφορά την εξωτερική εικόνα; Σκεφτείτε τον κορμό σας να μακραίνει. Δε φαίνεστε πιο όμορφοι; Έξω το στήθος, πίσω και κάτω οι ώμοι, αυτή είναι η όμορφη εικόνα ενός υγιούς σώματος.

Για μένα Ορθοσωμία είναι, όταν το σώμα είναι στην πιο όμορφη εξωτερική του εικόνα, χωρίς να πονά.

Θα κλείσω με κάτι που μου αρέσει να χρησιμοποιώ συχνά και στους ασκούμενούς μου: Ο εγκέφαλος είναι τσιγκούνης. Δεν θέλει το σώμα να καταναλώνει ενέργεια. Αφήνει το σώμα σε όποια θέση τον βολεύει,  χωρίς να «σκέφτεται» αν αυτή η θέση είναι και η επιβαρυντική.

Δοκιμάστε την ορθοσωμική σήμερα!


Leave a Reply

Your email address will not be published.