Επιστροφή και προπόνηση

19 Αυγούστου, 2021

Επιστροφή και προπόνηση

19 Αυγούστου, 2021

backwork.jpg

Κάποιοι έχουν γυρίσει από τις διακοπές τους και κάποιοι λείπουν ακόμη. Ας ασχοληθούμε με εμάς που γυρίσαμε και θέλουμε σιγά-σιγά να μπούμε και πάλι σε πρόγραμμα. Εσείς που λείπετε, να μας σκέφτεστε.

Κάθε αρχή και δύσκολη λέμε, αλλά αυτό δε θα είναι μία νέα αρχή. Είναι η συνέχεια ενός προπονητικού σχεδιασμού το οποίο περιελάμβανε μία έως δύο εβδομάδες χαλάρωσης ή εναλλαγής τύπου άσκησης.

Φύγαμε για διακοπές ή ακόμα κι αν δε φύγαμε το γράφημα της προπόνησης παρουσίασε μία καμπύλη προς τα κάτω. Άλλοι επιλέξαμε την ξεκούραση και αποχή από κάθε δραστηριότητα και άλλοι επιλέξαμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε. Αν η ζωή μας το «χειμώνα» ήταν στο γυμναστήριο, για το «καλοκαίρι» επιλέξαμε περπάτημα στην παραλία, ρακέτες, beach volley, κολύμπι κτλ. Και καλά κάναμε. Το χρειάζεται ο οργανισμός.

Πάμε, όμως, στο τώρα. Πάλι γυμναστήριο; Πάλι ενδυνάμωση; Πάλι καρδιοαναπνευστική προπόνηση; Low low (Λάου λάου το λένε στο χωριό μου αλλά εγώ θα πω low και αναφέρομαι στην ένταση) intensity. Ακριβώς. Με ηρεμία, Με πρόγραμμα και υπομονή. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο να δούμε και πάλι τα κιλά της προπόνησης να ανεβαίνουν, τα κιλά της ζυγαριάς να κατεβαίνουν και τα χιλιόμετρα να αυξάνονται. Είναι αναμενόμενο και το θέλουμε. Για να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα, το σώμα θυμάται.

Δώστου τη δυνατότητα να θυμηθεί πιο γρήγορα και να αποδώσει καλύτερα και ασφαλέστερα.

  • Ξεκίνα με μία έως δύο εβδομάδες προσαρμογής. Αν κάνεις βάρη προτίμησε μια πιο όλο σωματική προπόνηση χωρίς να δώσεις έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία.
  • Αν κάνεις τρέξιμο ή περπάτημα ξεκινά με 20 έως 30 λεπτά χαλαρά (ανάλογα το επίπεδο που βρίσκεσαι, ίσως χρειαστεί να κάνεις λιγότερα). Ενσωμάτωσε μια χαμηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μετά την τρίτη φορά.
  • Μη ξεχνάς διατάσεις. Η «καθιστική ζωή» της ξαπλώστρας βοήθησε τους μύες να χάσουν την ελαστικότητα τους. Ξύπνησέ τους και αυτούς σιγά-σιγά να θυμηθούν το ρόλο τους.
  • Αν θες να χάσεις τα περιττά κιλά από τα “Aperol” της παραλίας απλά μείωσε για αρχή την ποσότητα από αυτά που ήδη τρως. Μη πας στα άκρα. Πολλά γεύματα και μικρές ποσότητες. Αύξησε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών και μείωσε όσο μπορείς τροφές πλούσιες σε λιπαρά.
Σε κάθε περίπτωση είναι μία καλή ευκαιρία να κάνεις ένα καλό τσεκάπ πριν ξεκινήσεις τη νέα σεζόν. Να ξέρεις από πού ξεκινάς (συνεχίζεις, δηλαδή, από εκεί που ήσουν) και σε τι κατάσταση βρίσκεσαι.
Για όλα αυτά συμβουλέψου τους ειδικούς. Είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο στόχο σου με καλή διάθεση, πρόγραμμα, ασφάλεια και σίγουρο το κλειδί της επιτυχίας.