Κοιλιακό Λίπος

16 Οκτωβρίου, 2020

Κοιλιακό Λίπος

16 Οκτωβρίου, 2020

fat-belly-zap.jpg

‘Θέλω να χάσω αυτό’ μου λένε και μου δείχνουν την κοιλιά τους.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα πολλών τόσο για την εικόνα τους όσο και για τις δυσκολίες που τους επιφέρει.

Κοιλιακό λίπος ονομάζεται και το άτιμο φεύγει τελευταίο. Όσο εύκολα ‘έρχεται’ τόσο δύσκολα ‘φεύγει’. Καλύπτει όλα τα κοιλιακά όργανα όπως συκώτι, πάγκρεας, έντερο και για το λόγο αυτό επηρεάζει τη φυσιολογική τους λειτουργία. Είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα υγείας και καλό είναι να το καταλάβουμε νωρίς πριν να είναι αργά.

Μελέτες δείχνουν ότι το κοιλιακό λίπος είναι υπεύθυνο για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για διαβήτη τύπου 2 λόγω του ότι αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής στην ινσουλίνη. Πιο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν και την πιθανότητα καρκίνου. Τέλος, οι πιθανότητες για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ είναι αυξημένες όταν υπάρχει αυξημένο κοιλιακό λίπος.

Έλεγχος της ημερήσιας συνολικής πρόληψης θερμίδων αλλά και άσκηση μπορούν να μειώσουν το λίπος αυτό. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) αλλά και η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κοιλιακού λίπους.  Χαμηλά επίπεδα στρες καθώς και ιδανικές 7-8 ώρες ύπνου είναι κάποιες λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του λίπους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρείτε ότι το λίπος στην κοιλιά αυξάνετε, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις και να προλάβετε πιθανόν προβλήματα υγείας.