Συνταγή: θέληση και σωστό δάσκαλο

13 Νοεμβρίου, 2023

Συνταγή: θέληση και σωστό δάσκαλο

13 Νοεμβρίου, 2023

better_posture.jpg

Σε μια συνέντευξη με την Ουρανία Καργούδη, μια δυνατή μου ασκούμενη

Πες μας δυο λόγια για σένα:

Είμαι 69 χρονών, συνταξιούχος αλλά ακόμη ενεργή, γραφιάς -δημοσιογράφος. Αγαπώ την κίνηση γενικά και τη γυμναστική ειδικότερα αλλά ποτέ δεν έκανα συστηματικά. Και για λόγους υπερ-απασχόλησης αλλά και γιατί δυσανασχετώ στα προγράμματα. Στο βάθος όπως καταλαβαίνω τώρα γιατί δε γνώριζα την αξία της άσκησης.
Κάποια στιγμή είχα ένα διπλό ατύχημα, πριν περίπου 6 χρόνια, διπλό σπάσιμο στο αριστερό πόδι οπότε έχασα περί τους 2,5 πόντους με αποτέλεσμα να χαθεί όλη η ισορροπία του σώματος αλλά και να αποκτήσω πόνους σταθερούς. Μου χρειάστηκε χρόνος να αποδεχτώ την αναπηρία και να την ονοματίσω γιατί περί αυτού πρόκειται. Οταν αυτό συνέβη και είναι επώδυνο και ψυχολογικά, είπα χρειάζομαι βοήθεια.

 

Πως ξεκίνησες να γυμνάζεσαι;

Μια ” αγία” κοπελιά που μούκανε μασάζ για τους πόνους με συμβούλευσε πως χρειάζομαι ενδυνάμωση και μου έδωσε το τηλέφωνο της Ελευθερίας Ζαπαντιώτη. Αυτή ήταν δεύτερη “αγία” στη ζωή μου. Αρχίσαμε από πέρυσι αλλά για 2 μήνες περίπου, φέτος μετά το καλοκαίρι πιο συστηματικά. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα γιατί μου άλλαξε τη ζωή.

 

Τι ρόλο παίζει η άσκηση στη ζωή σου;

Είναι το φάρμακό μου. Για την αναπηρία μου. Αλλά και για μιά γενικότερη αίσθηση ευεξίας κι ακόμη πιο πολύ για μια γενικότερη αίσθηση του σώματός μου. Κάθε φορά που τελειώνουμε το “μάθημα” και αισθάνομαι ελαφρύτερη είναι πραγματικά απόλαυση, δύναμη.

 

Επηρεάζει ο τραυματισμός την άσκηση σου;

Κατά βάση είμαι πολυτραυματίας. Γιατί έχω πρόβλημα και στα γόνατα από παλιά εγχείρηση. Και μιά κοίλη στη μέση λόγω του σπασίματος. Στην αρχή είχα φόβο για κάποιο ατύχημα από τη γυμναστική αλλά η “αγία” Ελευθερία με βοήθησε να το ξεπεράσω. Κατάλαβα πως με λίγη προσοχή τίποτα δεν απαγορεύεται εξάλλου τα οφέλη είναι τόσο φανερά.

 

Τι μήνυμα θες να περάσεις σε όσους περνάνε κάτι αντίστοιχο;

Θέληση και σωστό δάσκαλο. Νομίζω ότι αυτή είναι η συνταγή. Μετά όλα έρχονται μόνα τους. Εξάλλου πολύ σύντομα έρχεται η βελτίωση, έχεις ορατά αποτελέσματα που αυξάνονται και σου αλλάζουν τη ζωή και τη διάθεση προς το καλύτερο. Με δυό λόγια έχεις καλύτερη ζωή παρά την αναπηρία. Το μήνυμα μου με δυο λόγια είναι μην το βάζετε κάτω κι ακόμη προς όλους…γυμναστική, γυμναστική, γυμναστική.