Γιατί τρώμε πιο πολύ το χειμώνα;

23 Νοεμβρίου, 2021

Γιατί τρώμε πιο πολύ το χειμώνα;

23 Νοεμβρίου, 2021

food-winter.jpg

Μια ωραία απάντηση θα μπορούσε να είναι τρώμε πάντα επειδή μας αρέσει. Αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν ισχύει για όλους!
Όντως, τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες με αυξητική τάση στην ποσότητα. Σίγουρα θα έχουμε και εδώ τους λόγους μας.

Ένας λόγος είναι το κύριο χαρακτηριστικό του χειμώνα, το κρύο. Επειδή κρυώνουμε, λοιπόν. Πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και ο οργανισμός καίει παραπάνω θερμίδες για να καταπολεμήσει το κρύο. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται και η όρεξή μας για φαγητό.

Λύση: επιλέξτε κάποιο ζεστό ρόφημα χωρίς ζάχαρη ή κάποια σούπα λαχανικών.

Όταν έχει κρύο, η πρώτη μας σκέψη είναι «που να βγω έξω στο κρύο τώρα για προπόνηση». Ακριβώς αυτό. Μειώνεται η όρεξή μας για άσκηση με αποτέλεσμα να μένουμε σπίτι και μην έχοντας κάτι άλλο να καλύψουμε τον ελεύθερό μας χρόνο, καταλήγουμε στο φαγητό.

Λύση: προσπαθήστε να κινείστε έστω κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνοντας τις διάφορες δουλειές της ημέρας.

Κάτι που μπορεί να μας κάνει εντύπωση είναι ότι συχνή είναι κ η αφυδάτωση του οργανισμού το χειμώνα. Με την θέρμανση στο σπίτι προκαλούμε την εφίδρωση στο σώμα μας και χωρίς να το καταλάβουμε καταλήγουμε στο φαγητό. Συγχέουμε λίγο την αίσθηση της δίψας με την πείνα.

Λύση: πιείτε κανονικά νερό και το χειμώνα, κάποιο ζεστό ρόφημα ή επιλέξτε μια ωραία σούπα.

Τέλος, το χειμώνα δεν είναι λίγες οι φορές που η διάθεσή μας για έξοδο μειώνεται. Δεν έχουμε τόσο αυξημένη την ανάγκη για βόλτα με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο σπίτι στον καναπέ. Η μόνη μας ευχαρίστηση καταλήγει να είναι το φαγητό, πιστεύοντας ότι αυτό είναι η ‘γλυκιά απόλαυση’ τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Λύση: κανονίστε πιο συχνά βόλτα με φίλους ώστε να σας φτιάξει τη διάθεση αυτή και όχι το φαγητό.