Να ξεκινήσει το παιδί μου στίβο;

18 Οκτωβρίου, 2022

Να ξεκινήσει το παιδί μου στίβο;

18 Οκτωβρίου, 2022

image1.jpg

Θα μπορούσε η απάντηση να είναι μόνο μια πρόταση η οποία θα λέει

‘ Ναι διότι από τα πρώτα πράγματα που κάνει ένα παιδί όντας, πλέον, ικανό είναι να περπατάει, να τρέχει(δρομικά αγωνίσματα), να πετάει τα παιχνίδια του (ρίψεις), να πηδάει όσο γίνεται πιο μακρυά ή από όποιο σκαλί βρει (άλματα)’.

Ωστόσο, λίγη ανάπτυξη παραπάνω μόνο ωφέλιμη θα είναι.

Καταρχήν να πούμε ότι ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει στίβο από πολύ μικρή ηλικία. Υπάρχουν ακαδημίες που δέχονται τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, κάνοντας κάποιες εξαιρέσεις σε αυτά των 3,5 ετών που μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στην ομάδα.

Είναι ακριβώς αυτό που θέλουν. Όλα τα παιδιά, όλες οι ηλικίες. Να ενταχθούν σε μια ομάδα και να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες. Ναι γιατί οι διαφορετικού είδους και διαφορετικού σκοπού δραστηριότητες είναι αυτές που γεμίζουν την ώρα αυτή, την ώρα της προπόνησης.

Προπόνηση. Μη σας φοβίζει η λέξη αυτή. Στις ηλικίες αυτές κάνουμε διάφορες ασκήσεις ώστε να μπορέσει το παιδί να αποκτήσει κινητικές δεξιότητες. Με παιγνιώδη τρόπο του μαθαίνουμε τα αγωνίσματα του στίβου και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να περπατάει, να τρέχει, να πετάει και να πηδάει. Όλα αυτά που ξεκίνησε τότε, δηλαδή, στη νηπιακή ηλικία.

Δείτε το πρόγραμμά σας, πηγαίντε το να δοκιμάσει και αφήστε το να το απολαύσει όσες φορές θέλει εκείνο. Δεν είναι πρόβλημα το πόσες φορές θα κάνει προπόνηση. Αν το αφήσετε στο σπίτι πάλι θα τρέξει, πάλι θα παίξει. Η σωστή δομή της προπόνησης είναι δική μας δουλειά.

Ο προπονητής ξέρει τι να κάνει για κάθε παιδί κάθε ηλικίας. Εσύ, μπαμπά και εσύ, μαμά, απλά βρείτε το καλύτερο, το πιο ασφαλές, το ιδανικό, για το παιδί σας, περιβάλλον και πορευτείτε μαζί στο στίβο του στίβου αλλά και στο στίβο της ζωής.

Μαμά, μπαμπά μην αγχωθείς για το πότε θα γίνει πρωταθλητής. Γιατί μπορεί να μη γίνει ποτέ. Μην αγχωθείς για το πως θα γίνει πρωταθλητής. Γιατί μπορεί να μη θέλει να γίνει. Μην αγχωθείς για το τι θα γίνει. Η επιλογή που έκανες θα σε κατευθύνει ανάλογα. Και για να σε χαλαρώσω ακόμα περισσότερο, από 9-10 ετών και πάνω το παιδί μπορεί να αρχίζει να ξεχωρίζει σε κάποιο άθλημα. Μέχρι τότε δώστου τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει όλα. Μην αγχωθείς αν δεν ξεχωρίσει σε κάποιο άθλημα. Γιατί και ο πρωταθλητής πριν γίνει πρώτος, ήταν αθλητής. Και στον αθλητισμό έχουμε όλοι δικαίωμα.

Εσύ, ψάξε με, ρώτα με, συζήτα μαζί μου για ό,τι θες και εγώ θα είμαι εκεί να σου λύσω κάθε απορία.

Μη ξεχνάς ότι εσύ αποφασίζεις για το παιδί σου σε αυτή την ηλικία γι’ αυτό δώστου μια ευκαιρία.

Την ευκαιρία του στίβου. Του ‘στίβου της ζωής’!