Πώς μια λανθασμένη στάση σώματος μπορεί να χαλάσει την εμφάνισή σου, ακόμα και να σε οδηγήσει στο χειρουργείο

14 Σεπτεμβρίου, 2021

Πώς μια λανθασμένη στάση σώματος μπορεί να χαλάσει την εμφάνισή σου, ακόμα και να σε οδηγήσει στο χειρουργείο

14 Σεπτεμβρίου, 2021

210914143438_sitting_desk-1024x819-1.jpg

Photo by Jeffery Erhunse on Unsplash

Όπως καταλήγει η κ. Ζαπαντιώτη: «Ό,τι κάνουμε, είτε έχει κίνηση είτε όχι, συνήθως το κάνουμε λάθος. Οπότε η συμβουλή μου είναι: Δείτε, παρατηρήστε, νιώστε, διορθώστε».

Τι είναι η ορθοσωμία; Πώς μας προστατεύει από πόνους, αλλά και μας κάνει να δείχνουμε ομορφότερες; Ετοιμάσαμε, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελευθερία Ζαπαντιώτη, έναν πρακτικό οδηγό με φωτογραφίες για να κινούμαστε, να στεκόμαστε, να ζούμε καλύτερα και πιο συνειδητά.

Ποια είναι η θέση του σώματός σου αυτή τη στιγμή, που κρατάς το κινητό ή στέκεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου; Ίσως να μην το έχεις αναρωτηθεί ποτέ, αλλά αν υποφέρεις από επίμονους πόνους, π.χ., στη μέση ή τον αυχένα, και αναρωτιέσαι το γιατί, μπορεί να έχει να κάνει με την απάντηση που θα δώσεις.

«Ο εγκέφαλος είναι “τσιγκούνης” και δεν θέλει να καταναλώνει ενέργεια. Τον βολεύουν η κακή θέση του σώματος και οι χωρίς έλεγχο κινήσεις, καθώς τότε δεν χρειάζεται να βάλει τους μυς σε λειτουργία».

«Πολλά στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας όταν γίνονται κατ’ εξακολούθηση στο τέλος “αποθηκεύονται” στον εγκέφαλο σαν σωστά κινητικά πρότυπα και υιοθετούνται για πάντα»

«Ας ξεκινήσουμε όλοι να σκεφτόμαστε μέσα στη μέρα μας ότι ο κορμός μας μακραίνει, ότι μας τραβάει κάποιος από ψηλά, ότι ψηλώνουμε. Έτσι, θα έχουμε κάνει την αρχή».

Διάβασε όλο το άρθρο στο Marie Claire